Lijf

Gepubliceerd op 20 augustus 2013 | door admin

Moe en futloos.. Heb jij een ijzertekort?

Je voelt je moe, futloos en hebt nérgens zin in. Terwijl je op tijd op bed gaat en je 8 uur slaap gemakkelijk haalt. De oorzaak kan wijzen op een ijzertekort. Door een ijzertekort kan je lichaam niet goed functioneren, waardoor je je slap en futloos gaat voelen. Een bleke huid, rusteloze benen, duizeligheid en een verminder concentratievermogen zijn de symptomen voor een ijzertekort. Wanneer het lichaam te weinig ijzer binnenkrijgt, daalt het ijzergehalte en kan er een ijzertekort ontstaan. Er wordt dan minder zuurstof door het lichaam getransporteerd. Het afweersysteem kan door het tekort aan ijzer ook minder goed functioneren. Een tekort aan ijzer kan uiteindelijk leiden tot bloedarmoede.

Oorzaken van ijzertekort

Een ijzertekort kan verschillende oorzaken hebben. Te weinig ijzer in voeding is er daar een van. Ook kan het zijn dat je onvoldoende ijzer opneemt in de darmen door een darmaandoening. Stress, hevig bloedverlies, een zwangerschap, maar ook cholesterolverlagers en maagzuurremmers kunnen de oorzaak zijn. Tot slot heb je op sommige momenten meer behoefte aan ijzer: dit geldt vooral voor kinderen in de groei, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Voorkomen is beter dan genezen!

Om een ijzertekort te voorkomen is het belangrijk om gevarieerd te eten en voldoende ijzer binnen te krijgen. We spreken over ‘voldoende’ als we voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).  De ADH is niet voor iedereen hetzelfde, deze is afhankelijk van geslacht en leeftijd. Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen. De ADH voor volwassen mannen (22-50 jaar) is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 11 milligram. Voor vrouwen is dat 15 milligram. Spinazie en peulvruchten zitten vol ijzer. Popeye werd van spinazie in ieder geval ontzettend sterk! Het klopt in zoverre dat spinazie meer ijzer bevat dan de meeste andere groenten. Je neemt alleen lang niet al het ijzer op uit groente. Om een ijzertekort te voorkomen is alleen spinazie dus niet genoeg.

Er zijn een aantal richtlijnen die gesteld kunnen worden om een ijzertekort te voorkomen:

– eet regelmatig vlees of kies vleesvervangers die ijzer bevatten
– eet volkoren brood, volkorenpasta en peulvruchten
– neem bij elke maaltijd groenten of fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C
– eet je veganistisch? Vul je maaltijd dan aan met vitamine pillen

Behandeling

Herken jij jezelf in de genoemde symptomen? Dan is het tijd om hier iets aan te gaan doen! Neem als eerste contact op met de huisarts. Door bloed af te nemen en deze te onderzoeken zal worden vastgesteld of er inderdaad sprake is van een ijzertekort.  Als eerste zal de oorzaak van ijzertekort onderzocht moeten worden. Vaak worden er ijzertabletten voorgeschreven om het ijzergehalte weer op peil te brengen.

Niet alleen een ijzertekort kan schadelijk zijn, ook een te hoog ijzergehalte kan tot klachten leiden zoals chronische vermoeidheid of beschadiging van organen als de lever, de darmen en het hart. De Gezondheidsraad heeft de maximale veilige dosis voor ijzer vastgesteld op 50-75 milligram ijzer per dag. Dit komt overeen met 2,5 tot 3,5 kilogram biefstuk.


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑