Voeding slank door goede koolhydraten

Gepubliceerd op 20 september 2013 | door admin

Slank door goede koolhydraten

In Nederland blijft het percentage mensen dat te zwaar is, stijgen. Het eten van slechte koolhydraten is daar mede de oorzaak van.

Verschil tussen goede en slechte koolhydraten

Er bestaan twee soorten koolhydraten. Dat zijn goede koolhydraten en slechte koolhydraten. Wat de ene koolhydraat goed maakt en de andere slecht is het verschil in hoe snel de suikers worden opgenomen in het bloed. Slechte koolhydraten hebben een hoge glycemische index (GI) en dat maakt dat ze snel worden opgenomen in het bloed. Hiervan is het gevolg dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt.
Een glucosespiegel die snel stijgt en daarmee dus een piek maakt zal vervolgens ook weer dalen. Dat wordt ook wel ervaren als de bekende after diner dip.

Wanneer je overgewicht hebt is het verstandig te kijken naar voedsel met een lage glycemische index. Deze producten zijn gezond en houden de bloedsuiker stabiel waardoor je aankomen voorkomt en afvallen stimuleert.

Wat zijn goede koolhydraten?

Goede koolhydraten worden minder makkelijk in het bloed opgenomen waardoor er maar een kleine stijging is in de bloedsuikerspiegel. Voorbeelden van goede koolhydraten zijn o.a. noten, havermout en aardbeien.

Wat zijn slechte koolhydraten?

Slechte koolhydraten veroorzaken een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat de koolhydraten snel worden opgenomen door het lichaam. Voorbeelden van producten met slechte koolhydraten zijn o.a. suiker, witte rijst, mais en aardappelen.

Overzicht van producten en hun glycemische index

Glucose 100
Stokbrood 95
Cornflakes 85
Dadels 80
Honing 70
Aardappelen 70
Rozijnen 65
Couscous 65
Pasta 55
Havermout 49
Vijgen 35
Quinoa 35
Sinaasappel 35
Ongekookte wortelen 30
Bittere chocolade 22
Walnoten 15

Afvallen door goede koolhydraten, is het zo makkelijk?

Het is niet zo dat alle producten met een lage glycemische index direct gezonder zijn dan producten met een hoge index. Een goede vergelijking zijn M&M’s en watermeloen. M&M’s hebben een GI van 55 en watermeloen 70. Wanneer je gezond verstand gebruikt weet je dat M&M’s alsnog niet beter zijn. Het is daarom belangrijk te blijven kijken naar wat voor soort product het is ook al heeft het een vrij lage GI.


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven ↑